sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Într-un război civil, chiar și victoria reprezintă o înfrângere

Regret profund tragedia de ieri seara din Paris si mă alătur cu un mesaj de condoleante si solidaritate în acelaşi mesaj de credinţă, rugându-ne impreună pentru cei care au plecat din această lume, cei care se zbat intre viată si moarte in spitale şi totodată rugându-ne şi pentru cei care au rămas cu spaimă, durere si lacrimi in urma acestei mari tragedii. Atentatele simultane de aseara sunt o noua formă de război nedeclarat, neconvențional, care face abstracție de la regulile impuse de Conventiile de la Geneva cu privire la standardele dreptului international ce reglementeaza problemele umanitatii.
Terorismul este o tactică de luptă neconvențională folosită pentru atingerea unor obiective politice. El se bazează pe acte de violență spectaculară acționate asupra unor populații neimplicate în mod direct în conflict dar cu potențial de presiune asupra conducerii (stat , organizații, categorii sociale sau, împotriva unui grup de persoane civile) în sensul scontat de teroriști - producerea unui efect psihologic generalizat de panică și intimidare, augmentat de folosirea manipulativă a mediei, cu scopul atingerii unui obiectiv greu de realizat prin mijloace democratice sau convenționale.
Din nou, ne confruntam cu o situatie care socheaza. Explozii, focuri de arma, ostatici ne aduc in atentie din nou sute de victime si morti.
Situatie fara precedent ca amploare care va genera o psihoza nu doar la nivelul Frantei. Acest flagel al terorismului pune in pericol Securitatea Europei. Este bine de stiut faptul ca terorismul, a carui definitie am redat-o mai sus este un act politic. Raspunsul unor fapte de ordin politic, trebuie sa fie unul deopotriva politic. Decizia Frantei de a participa activ la razboiul din Siria ricoseaza pe propriul teritoriu francez.
Facand o paralela cu tragedia de la Colectiv imi trec prin minte cateva similitudini: Focul, inamicul care raneste si ucide si revolta populatia. Doliul national, spaima populatiei neprotejata de autoritati, spaima parintilor si apropiatilor celor care au cazut victime ale atentatelor. Un nou concert rock sub atac terorist in sala de concerte Bataclan din Paris, aproximativ 100 de persoane fiind ucise. Atacuri cu arma in sali de spectacol, restaurante, strazi si cafenele instaureaza teroarea impotriva populatiei franceze, instaureaza o stare de razboi.
In calitate de mama, de om angrenat in politica, cred ca nu trebuie sa existe nici o scuza pentru actele de terorism, cei care comit astfel de acte trebuie impiedicati si pedepsiti. Avem nevoie de o Europa puternica si unita, pentru a stopa terorismul. Este nevoie de o politica coerenta, corespunzatoare de "forta" care sa mearga dincolo de cooperarea noastra obisnuita, care sa adopte o pozitie ferma si masuri ferme de impiedicare si condamnare a terorismului. Avem nevoie in primul rand de o coalitie politica in acest sens si abia apoi de una militara. Am toata increderea si speranta ca noul Guvern de tehnocrati si presedintele vor putea lua masurile politice necesare in aceasta cooperare politica in Europa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu